Restaurang Rosengårdens historia

Restaurang Rosengården är en klassisk restaurang som ligger vackert belägen vid St:a Karins kyrkoruin på Stora torget i Visby. Rosengården uppfördes under mitten av 1940- talet och har sedan dess fungerat som en naturlig del av Visbys krogliv. Ursprungligen bestod serveringen av en öppen veranda och hade en något mindre yta än dagens restaurang. Under åren har det skett många förändringar, men den genuina miljön i skuggan av St:a Karins ruin har bevarats. Under slutet av 1990- talet fick restaurangen dagens utseende då baren och uteserveringen renoverades och delvis bygdes om.

Från någon gång på 1960 talet fram till 2004 så har det endast varit två olika krögare som drivit Rosengården och satt sin prägel på den. Jack Buskas tog över Rosengården i mitten av 1960- talet och drev den framgångsrikt fram till 1991. 1992 tog Helmuth Königslehner över, och under 1990- talet fram till 2003 så har han med bravur drivit restaurangen med en blandning av gotlänsk, österrikisk och fransk matlagning.

Sommaren 2004 så tog två nya krögare över. Det var Stefan Königslehner och Henrik Westerlund som förde traditionerna vidare och liksom sina föregångare satte de sin personliga prägel över denna genuina gotländska sommarkrog.

Från och med sommaren 2010 så driver Henrik Westerlund restaurangen tillsammans med sin far Håkan. Henrik är född på Gotland och uppvuxen på Ire, 3 mil norr om Visby. Utbildad kock och har arbetat aktivt som matlagare i ca. 15 år. Han började sin karriär som 14 åring då han hade prakrik på Gröne jägaren på söder i Stockholm och började därefter restaurangskolan. Därifrån till Tyskland och sedan Stockholm och nu tillbaka till rötterna igen. Det är allt ifrån kvarterskrogar till konferens-, hotell- och fine diningkök som präglat Henriks matkonst genom åren.